Griekenland zegt OXI tegen de euro!

Gisteren heeft Merkel Griekenland bezocht om de regering en de Griekse bevolking een hart onder de riem te steken. Als economische internet redacteur heb ik de Nederlandse media gevolgd en dagelijks volg ik de zin en onzin die de Nederlandse politici roepen.

Tijd om weer in de pen te klimmen en een duidelijk OXI te roepen tegen alle anti Griekenland aanhangers en critici, maar vooral de Griekse waarheid op te schrijven. Dit artikel gaat niet over de paar procenten miljardairs die Griekenland heeft, de corrupte ambtenaren en regeringen die Griekenland heeft gehad, de 600 blinden op Zakynthos of enkele honderden pensioentrekkers van overleden familieleden. Dit artikel gaat over de gewone werkende Griekse man en vrouw, die met angst en beven de komende winter tegemoet ziet en zich afvraagt hoe te overleven.

Griekenland zit een zware financiele crisis en heeft veel geld geleend van de Trojka. Iedereen heeft er belang bij dat Griekenland in de EURO blijft om de simpele reden: niemand weet wat er gebeurt als de ketting van de EURO breekt als Griekenland eruit stapt, dus iedereen is bang. Bang voor een nieuwe wereldwijde financiele crisis, net als tijdens de val van Lehman en Brothers bank in de Verenigde staten. Alle Europese grootmachten waren er als de kippen bij om Griekenland te helpen. Laten we niet vergeten dat Griekenland forse rentes betaalt voor haar schulden, dus alle landen verdienen ook nog eens geld aan Griekenland. En laat u niet misleiden door de uitspraken van de politici. Zij spelen gewoon een rollenspel om de belastingbetaler koest te houden. Met minister van financiën De Jager uit Nederland voorop. Want u en ik weten allemaal dat Griekenland nooit 50 miljard, 100 miljard of 300 miljard gaat terugbetalen, omdat zoiets simpelweg niet kan.

Het is juist dat Griekenland een regering heeft die feitelijk niks te willen heeft. De trojka maakt de dienst uit en de Griekse regering is een soort van loopjongen geworden voor de trojka. Minister van financiën van Nederland De Jager roept elke keer maar weer: Griekenland moet zich aan de afspraken houden, Griekenland moet bezuinigen enzovoort. In de hedendaagse terminologie noemen we dit: lijden onder een financiële dictatuur. En hier duikt de eerste vergelijking op met de 2e wereldoorlog. Griekenland onder curatele van de EU – en dat is erg zuur - met Duitsland voorop. Nederland speelt geen enkele rol hierbij, want de Nederlandse economie is voor 80% afhankelijk van de Duitse. Wat Duitsland ook roept, Nederland volgt. Er is trouwens ook geen sprake van een overeenkomst tussen Griekenland en de trojka maar van eenzijdig opgelegde maatregelen. Korten op pensioenen, het verhogen van de belastingen, het bezuinigen op ambtenaren en het verkopen van staatsbedrijven zijn enkele voorbeelden van deze maatregelen.

Ik vraag me af hoe de Nederlandse bevolking zou reageren als Nederland in een soortgelijke situatie zou belanden. Stelt u zich nu eens voor, uw gezin heeft een netto besteedbaar inkomen van 2500 euro per maand. U betaalt uw vaste lasten ervan en spaart bijvoorbeeld voor uw zomervakantie en voor later voor uw studerende kinderen. Door het wanbeleid van de Nederlandse regering bent u in 3 jaar tijd van 2500 euro netto te besteden inkomen gezakt naar 1500 euro per maand, veroorzaakt door belastingverhogingen en salarisverlagingen. Omdat uw werkgever ook meer belastingen moet betalen aan de overheid loopt uw salarisuitbetaling ook nog eens 3 tot 6 maanden achter. U wilt immers niet uw werkgever het mes op de keel zetten door te dreigen met ontslag of het faillissement van uw werkgever, want dan zit u helemaal zonder inkomen. Een uitkering aanvragen is al helemaal geen optie. Die bedraagt nog geen 400 euro per maand. Een tweede baan zoeken dan? Nee, behoort niet echt tot de mogelijkheden. Ik geloof dat 1 op de 4 Grieken werkloos is, en zelfs 1 op de 2 jongeren onder de 35 jaar is werkloos. Er is simpelweg geen werk. Sparen zit er al lang niet meer in, er ontstaan rekeningachterstanden en u komt elke maand simpelweg 500 euro tekort. Een kwestie van tijd dat ze uw telefoon afsluiten, de huur of hypotheek opzeggen, uw kinderen op school worden geweigerd of uw stroom en warmte toevoer afsluiten. U zet de televisie aan en dan hoort u minister De Jager roepen: Griekenland moet zich aan de afspraken houden en bezuinigen anders houdt het op! U kijkt uw vrouw aan en zegt: Zijn er afspraken die wij als gezin niet nakomen?

Bovenstaand voorbeeld heeft meerdere gevolgen voor alle partijen. Ik ga het voor u doorrekenen: Doordat u 1000 euro per maand minder besteed – laten we voor het gemak maar even aannemen dat u dit bedrag minder te besteden heeft in de detailhandel - heeft de Griekse overheid 200 euro per maand minder aan BTW belasting inkomsten. De detailhandel verdient 1000 euro per maand minder aan uw gezin en gaat personeel ontslaan – er is immers minder te verkopen - minder goederen worden ingekocht en er wordt minder winst gemaakt. Hierdoor draagt de detailhandel ook nog eens 200 euro minder belasting af per maand aan de Griekse overheid omdat er minder winst wordt gemaakt. Doordat u minder salaris ontvangt draagt u ook minder belasting af aan de overheid. En de detailhandel: Die ontslaat personeel, betaalt geen belasting meer over het inkomen van het ontslagen personeel – sterker nog – er is geen of nauwelijks werk, dus dit ontslagen personeel maakt aanspraak op een uitkering van 400 euro per maand. Het kost de Griekse overheid ook nog eens geld aan uitbetalende uitkeringen en loopt zo honderden euro’s per maand aan belastinginkomsten mis. U zet de televisie aan en dan hoort u de Duitse minister van Financien Wolfgang Schauble roepen: Griekenland moet zich aan de afspraken houden, de belastingen verhogen en bezuinigen anders houdt het op! U kijkt uw vrouw aan en zegt: Zijn er afspraken die wij niet nakomen? Minister President Samaras belt Merkel op en vraagt: Hallo Angela, zijn er afspraken die we niet nakomen? Moeten we nog meer belasting gaan heffen?

Het verkopen van staatseigendommen is ook zo’n item waarop de trojka hamert. Dit levert geld op voor de Griekse overheid. Voorbeelden hiervan zijn het Griekse gokbedrijf, het Griekse spoorbedrijf en Griekse gasbedrijf. Deze bedrijven zijn miljarden euro’s waard. De Griekse overheid wil verkopen maar niet tegen elke prijs. Veronderstel dat u geld nodig heeft om uw belastingen te betalen. U heeft een mooie auto en een mooie caravan. U leent geld bij uw buurman en spreekt af dat u hem terug betaalt als de auto en de caravan zijn verkocht. Uw auto dealer weet echter dat u geld nodig heeft, en dat u dringend geld nodig heeft en biedt u aan om zowel uw auto en caravan te kopen van u, maar tegen de halve prijs. Van dit geld kunt u een groot deel van uw belastingschuld betalen, maar uw buurman kunt u nog steeds niet terug betalen. U besluit om nog even te wachten voor een beter bod van een andere koper, zodat uw auto en caravan voor een redelijke gangbare prijs worden verkocht zodat u uw buurman en de belastingen volledig kunt betalen. In deze situatie zit de Griekse regering. U zet de televisie aan en dan hoort u de Duitse minister Angela Merkel roepen: Griekenland moet zich aan de afspraken houden en nakomen, haast maken met de verkoop van staatseigendommen en anders houdt het op! Anders lenen we geen geld meer. U voelt ‘m al aankomen. De Griekse overheid kan niet voor een appel en een ei gaan verkopen.

De negatieve berichtgeving in de Nederlandse en Duitse media doet me zeer en is me een doorn in het oog. Gisteren dook er een bericht op in de media dat Grieken 22 miljard euro hebben uitstaan op buitenlandse rekeningen. De media laten zo’n kans niet glippen en ruiken bloed: zie je wel dat de Grieken geld hebben? Maar wat zou u doen als Nederlands gezin als u ziet dat uw land op de rand van de afgrond staat en u de Nederlandse banken niet vertrouwt? We hebben het al meegemaakt met de DSB bank. Binnen 1 dag werd er bijna 4 miljard euro opgenomen en de DSB bank ging failliet met dank aan een informatie lekkende Wouter Bos. Toen de ABN/AMRO bank in zwaar weer kwam haastte de Nederlandse overheid zich om meer dan 50% van de aandelen van ABN/AMRO bank te kopen, zodat de spaarders niet hun geld zouden opnemen en de bank zou omvallen. Is het dan zo vreemd dat u uw spaargeld besluit te parkeren bij een veilige buitenlandse bank? En wat dacht u van de USB sticks, DVD’s en CDroms met informatie over zwart sparende Nederlanders in het buitenland? Hoeveel miljarden hebben de Nederlanders wel niet uitstaan in het buitenland waar geen belasting over wordt betaald?

Voor mij is het klip en klaar voor wat betreft de Griekse financiele crisis. Of alle schulden kwijtschelden of uit de EURO stappen. In november 2012 is het geld op van de overheid – en dat is niet erg onbegrijpelijk met mijn rekenvoorbeeld hierboven in het achterhoofd – en moet Griekenland weer bedelen voor geld van de trojka. Met de winter in het vooruitzicht en mensen die op straat worden gezet, detailhandel die niet meer bevoorraad wordt of waarbij de stroom en warmte wordt afgesloten voorspel ik u dat er doden gaan vallen en schrijnende beelden op het nieuws gaan verschijnen. De Griekse bevolking heeft tot nu toe al een puike prestatie geleverd door 3 jaar lang aan te horen hoe negatief de Europese pers schrijft en dat er bezuinigd wordt tot op het bot. Dat er nog geen burgeroorlog is uitgebroken mag voor mij een klein wonder heten. Ik vind dat Griekenland - net als in 1940 met de Italianen – een krachtig NEE/OXI moet zeggen tegen de Trojka en het liefst op 28 oktober 2012. Nee, wij gaan niet meer bezuinigen, nee wij gaan jullie regels niet meer naleven omdat de grens is bereikt en NEE, we gaan jullie niet terug betalen als jullie onze regels niet gaan volgen.

Nee tegen de EURO zeggen kan altijd nog en dan nemen we financieel afscheid van Europa, president Samaras gaat de boeken in als held uit de 21ste eeuw, Griekenland zoekt toenadering in de al reeds goede bestaande betrekkingen met Noord Africa en Midden Oosten en we zetten de Verenigde Staten ook nog eens strategisch lekker buitenspel.

Griekenland kan dit gerust doen, de Perzen hebben het geprobeerd maar kwamen Leonidas tegen, de Turken hebben het geprobeerd maar kwamen onder andere Kolokotronis tegen, de Italianen hebben het geprobeerd en kwamen Metaxas en de nationalistische Grieken tegen en de Duitsers, tja die hebben er bijna 3 kwart jaar over gedaan om Griekenland te veroveren. Wie zijn dan wel niet Angela Merkel en kornuiten? Maar Griekenland bestaat nog steeds en zal altijd blijven bestaan, met of zonder de EURO (wat trouwens een Grieks woord is.)!

Artikel geschreven op persoonlijke titel door Giannis Garlemos – internetredacteur Griekseagenda.nl

Contactgegevens

Belastingadvieskantoor Brabant

Spaansehoekstraat 6

5035 GK Tilburg

Tel: 06-47165290 (from abroad: +31647165290)

mail: Belasting@planet.nl 

Facebook

Instagram

Twitter