“Griekenland heeft weer geschiedenis geschreven ” (04-07-2015)

Zondag 5 juli 2015 heeft Griekenland het lot van de EURO in haar handen, maar ook het lot van de Europeanen. De geschiedenis herhaalt zich.

Waarom? Omdat democratie een groot en onbetaalbaar goed is. Grieken hebben er gewoon een hekel aan om vernederd en onderdrukt te worden. Grieken zijn sociaal, respecteren en waarderen als ze het goed hebben, maar bovenal, zijn trots op hun Griekse bloed dat door de aderen stroomt. Aan mij de taak om u uit te leggen wat voor zware betekenis het woord OXI (nee) heeft.

Leest u hierna de parallellen en overeenkomsten van de Griekse geschiedenis.

Leonidas en zijn 300

De geschiedenis herhaalt zich. Met weer de Grieken als kind van de rekening. Maar ook de Grieken die zich vrijvochten van onderdrukking en vernedering. Was het niet Koning Leonidas van Sparta met zijn 300 Spartanen die het miljoenen leger van Xerxes uit Perzie tegenhield ergens in het jaar 480 voor Christus en zich weigerde over te geven, zodat de Perzen Europa niet konden veroveren?

Hij zou letterlijk hebben gezegd: “Wij knielen alleen voor onze Goden, niet voor de vijand”. Toen Xerxes vond dat ze zich moesten overgeven was het antwoord krachtig en eenvoudig: “…..Molon lave……”, wat neerkomt op “kom haar halen”. Hij werd weliswaar verraden en verslagen maar de Perzen werden later verslagen door de Grieken. Europa bleef een Christelijk continent. Griekenland had gebloed voor haar vrijheid, gestreden en overwonnen. Democratie bleef bestaan. Eigenlijk zei Leonidas gewoon OXI.

Turkse overheersing

Ruim 1000 jaar later werd Griekenland veroverd door de Turken. Die hebben letterlijk het Griekse bloed geprobeerd uit te roeien. Griekse kinderen werden na geboorte direct ontvoerd en moslim gemaakt en later opgeleid tot Ottomaanse Turkse soldaat. Het Grieks Orthodoxe geloof werd geprobeerd om uit te roeien. De oudere Grieken mochten wel blijven leven mist ze voldoende belasting betaalden aan de Turkse paschas. Griekse vrouwen pleegden zelfmoord om niet in handen te vallen van de Turken om verkracht en vernederd te worden.

Totdat de Turken het te bont maakten en meer en meer wilden. Ze zagen dat het ze niet gelukte om de Griekse DNA uit te roeien en begonnen met massa moorden en genocide. De maat was vol na 400 jaar onderdrukking en vernedering. Griekse helden stonden op, de Russische Orthodoxe broeders helpen mee, de wapens werden opgepakt en de Turken werden verslagen. Ook toen is er veel bloed gevloeid maar er is keihard gestreden voor vrijheid en democratie. En dat was gelukt. Ook toen zeiden de Grieken OXI.

Duitse bezetting

Tijdens de 2e wereldoorlog kreeg Mussolini, de Italiaanse dictator en bondgenoot van de fascisten uit Duitsland de fijne opdracht om namens Hitler Griekenland “even” binnen te vallen. De Grieken kregen een ultimatum gesteld: overgeven of we vallen jullie land binnen.

Griekenland (president Metaxas) liet het ultimatum verlopen en wenste zich niet over te geven. De Italianen werden verslagen en ver terug gedreven. Griekenland was geen walk over. Hitler moest ingrijpen en 6 maanden later viel hij alsnog Griekenland binnen. Samen met zijn bondgenoten de Italianen en de Bulgaren. Hij deed er 224 dagen over om Griekenland te veroveren. Om de slag van Kreta verloor Hitler zelfs ruim 20.000 soldaten. Voor uw kennisname: Na Rusland, Griekenland het enige land wat lang op zich liet wachten om op de knieen te gaan.  

Winston Churchill zei over er de Grieken dat als de Grieken er niet waren geweest en door hun strijd en moed de afloop van de 2e wereldoorlog zomaar een heel ander eind had kunnen krijgen. Maar ook hier zei de Griekse regering een keihard OXI. Nee tegen onderdrukking en vernedering. Nee tegen bezetting!

EURO

U voelt m al aankomen. Ook nu gaat de Griekse bevolking OXI zeggen. We gaan over in de nationalistische en het patriotisme modus. Tsipras komt in het rijtje van Leonidas, Kolokotronis en Metaxas, de mannen die keihard OXI zeiden tegen vernedering, onderdrukking en overheersing. Een overeenkomst: al deze mannen veranderden de geschiedenis van Europa.

Daarom ben ik trots op deze uitslag vanavond. Ik wist dat het zou gebeuren! Ik kreeg vanavond een sms van de NOS: Je had wederom gelijk!

Vanavond is de geschiedenis weer veranderd!

Eens kijken wat morgen de Europese leiders uit de hoge hoed toveren! Maar een ding staat vast: Griekenland is een land om rekening mee te houden!

Artikel op persoonlijke titel geschreven door Giannis Garlemos

Economie redacteur Griekseagenda

Contactgegevens

Belastingadvieskantoor Brabant

Spaansehoekstraat 6

5035 GK Tilburg

Tel: 06-47165290 (from abroad: +31647165290)

mail: Belasting@planet.nl 

Facebook

Instagram

Twitter