"Giannis Garlemos interviewt Jeroen Dijsselbloem over Griekenland" (29-06-2015)

Beste heer Dijsselbloem, u bent de voorzitter en woordvoerder van de Eurogroep dus we willen we u enkele vragen stellen over de ontwikkelingen over Griekenland.

Verslaggever: De Griekse premier houdt dus aanstaande zondag een referendum over de onredelijke en absurde eisen die u oplegt aan het land. Het volk mag kiezen. Houden we de euro of niet, daar komt het in feite wel op neer. Het is al duidelijk dat de Griekse regering niet gaat voldoen aan uw eisen. Een van de eisen is dat de BTW van 6% naar 23% moet worden verhoogd, waardoor bepaalde goederen en diensten fors duurder worden voor de Griekse bevolking, ondanks dat al veel gezinnen onder het bestaansminimum leven en ruim een half miljoen Grieken dagelijks bij de voedselbank lopen. Kunt u begrijpen dat de Griekse regering het niet eens is met de BTW verhoging?

Dijsselbloem: Daar geef ik geen antwoord op.

Verslaggever: Heeft u er wel eens over nagedacht wat er zou gebeuren als u in Nederland de prijzen van goederen en diensten van 6% naar 23% zou verhogen? Dat is een prijsverhoging van maar liefst 17%. Zou u dat er zomaar doorheen drukken als regering of zou u ook een referendum houden onder de Nederlandse bevolking? U zou bijvoorbeeld kunnen voorstellen dat als de BTW met 17% wordt verhoogd de staatschuld afneemt en alle ondernemers die daardoor failliet gaan maar maximaal een jaar een uitkering mogen krijgen. Daarna moeten ze maar werk gaan zoeken ook al zijn er 750.000 werklozen in Nederland. De mensen die al op het niveau bestaansminimum leven krijgen het weliswaar nog moeilijker door de BTW verhoging doordat ze nog minder geld te besteden hebben, maar er kunnen bijvoorbeeld extra voedselbanken worden geopend in Nederland van de BTW verhoging waardoor in ieder geval niemand honger lijdt. Denkt u dat er demonstraties komen?

Dijsselbloem: Daar geef ik geen antwoord op.

Verslaggever: U weet dat Griekenland op dit moment een begrotingsoverschot heeft als we de aflossingen van rente en schuld even buiten beschouwing laten. Met andere woorden, er komt meer geld binnen bij de Griekse overheid door de BTW verhogingen en belastingverhogingen dan dat de Griekse overheid op dit moment uitgeeft. De Grieken hebben natuurlijk een fantastische prestatie geleverd met dit gegeven sinds de start van de crisis in 2010. Toch wilt u de BTW nog meer verhogen waardoor we kunnen concluderen dat u vindt dat de Griekse overheid nog sneller nog meer geld moet gaan verdienen. Kunt u begrijpen dat de Griekse regering nu even pas op de plaats wil maken en de Griekse burger zuurstof wil geven zodat ze weer even kunnen ademen?

Dijsselbloem: Daar geef ik geen antwoord op.

Verslaggever: Veronderstel dat Griekenland naar de drachme gaat en binnen afzienbare tijd weer op het oude welvaartsniveau belandt, dus zonder de EURO, kunnen we dan vaststellen dat de Griekse regering - of zoals u wilt, de Griekse bevolking - een verstandige keuze heeft gemaakt door uit de EURO te stappen. Kunnen we dan ook vaststellen dat het beleid van de EU heeft gefaald als men in de rest van de wereld ziet dat een land beter af is zonder de EURO?

Dijsselbloem: Daar geef ik geen antwoord op.

Verslaggever: Wat zou u ervan vinden als bijvoorbeeld de Trojka tegen de Nederlandse regering zou zeggen dat de pensioenleeftijd verhoogd moet worden zodat mensen langer moeten werken, ondanks dat in dit voorbeeld 30% van de Nederlandse bevolking al werkloos is. Daarnaast is er een jeugdwerkloosheid van 50% en als de pensioenleeftijd verhoogd wordt dan komen de jongeren nog langer niet aan werk omdat de ouderen de toch al zo weinig banen bezet houden. Mijn vraag is eigenlijk of u het legitiem vindt dat een Trojka zich bemoeit met het binnenlandse beleid en u oplegt wat u moet doen? Kunnen we dan maar beter niet gelijk de Tweede Kamer en de regering opdoeken en alleen minister Rutte elke week naar Brussel sturen om de maatregelen van de EU aan te horen en ze in Nederland op te leggen? M.a.w., er is dan toch geen sprake meer van democratie dus kan net zo goed het EU bestuur gaan regeren over Nederland. Wat vindt u daarvan?

Dijsselbloem: Daar geef ik geen antwoord op.

Verslaggever: De meest recente cijfers tonen dat de Griekse economie al met 23 % is gekrompen. Dat is bijna een kwart. Dat verklaart natuurlijk de hoge werkloosheid en er is geen enkel vooruitzicht dat er signalen zijn dat de Griekse economie gaat groeien. Sterker nog, door uw onredelijke maatregelen zal de Griekse economie blijven krimpen. Er zijn allerlei investeringsprogramma’s bedacht in de EU maar ironisch genoeg mag Griekenland van geen enkel programma gebruik maken. Dat voelt voor de gemiddelde Griek natuurlijk aan als een straf, maar wat veel erger is, de Griekse burger heeft ook geen enkel vooruitzicht op een beter toekomst of een beter inkomen. Er is immers geen werk en er wordt ook nauwelijks geïnvesteerd in Griekenland. Dat kan zomaar gaan veranderen als de drachme terug keert en Griekenland weer een goedkoop productie- en investeringsland wordt. Daardoor ontstaan er veel banen, het toerisme wordt weer goedkoper voor het mooiste land van de wereld, de export van Griekse producten zoals tzatziki, feta en olijven wordt extreem goedkoop en de arbeidskrachten worden relatief goedkoper. Kunt u dan begrijpen dat de Griekse burger aanstaande zondag tegen de EURO gaat stemmen in het referendum ?

Dijsselbloem: Daar geef ik geen antwoord op.

Verslaggever: U zei gisteren tijdens uw eerste persconferentie dat Griekenland de deur plotsklaps heeft dichtgegooid en dat als er niets gebeurd voor dinsdagnacht Griekenland uit de EURO gaat. Enkele uren later komt u daar op terug en zegt u dat de deur open staat voor Griekenland. Dat zaait verwarring bij de gemiddelde Europeaan. U begrijpt inmiddels vast wel dat het referendum zondag gewoon doorgaat en dat Griekenland zich niet aan uw dictatoriale regime wil onderwerpen. Gaat u Griekenland nog enkele dagen respijt geven of bent u er helemaal klaar mee en gaat u de geschiedenis boeken in als de man die de EURO heeft opgeblazen? Is dat ook de reden dat u nog niet bent herkozen door de EU?

Dijsselbloem: Daar geef ik geen antwoord op.

Verslaggever: Ironisch genoeg kunnen we de uitdrukking “de deur open zetten” ook in andere context gebruiken. Griekenland is de poort naar het welvarende Europa. Er zijn dit jaar al 60.000 vluchtelingen via Griekenland de EU binnen gevaren. Als er geen EURO meer is in Griekenland dan zal de noodzaak om de grenzen streng te blijven bewaken verminderen. Bent u niet bang dat het extremisme uit die regio ook niet Europa binnen komt en overslaat op de EU? Als we het goed hebben doorgerekend gaat dat 10 tot 50 keer zoveel kosten als die 7 miljard EURO die u Griekenland zou doneren deze maand. Is dat geen extra overweging om Tsipras te bellen en te zeggen dat u alle voorwaarden laat vallen en eieren voor uw geld kiest?

Dijsselbloem: Daar geef ik geen antwoord op.

Verslaggever: Morgen gaan wereldwijd alle beurzen open en ik verwacht dat de EURO en de aandelenbeurzen morgen een vrije val gaan maken. Concreet zal er misschien wel 1000 miljard EURO gaan verdampen omdat door uw koppige houding het vertrouwen in de EURO en in de EU afneemt. Is het dan geen goedkopere oplossing om de Grieken die 7 miljard EURO te geven die u hen heeft beloofd en uw hachje te gaan redden en lekker na de zomervakantie eens een goed gesprek te gaan voeren met meneer Varoufakis, die u enkele basisprincipes in economie uit zal gaan leggen? U weet immers ook niet wat er allemaal staat te gebeuren de komende dagen.  

Dijsselbloem: Daar geef ik geen antwoord op.

Verslaggever: Tot slot, de laatste vraag. Heeft Barack Obama u al op het matje geroepen?

Dijsselbloem: Daar geef ik geen antwoord op.

Jeroen, bedankt voor uw antwoorden en veel succes de komende dagen.

Artikel op persoonlijke titel geschreven door Giannis Garlemos

Economie redacteur Griekseagenda.

Dit interview is een fictief interview en heeft nooit plaatsgevonden.

Contactgegevens

Belastingadvieskantoor Brabant

Spaansehoekstraat 6

5035 GK Tilburg

Tel: 06-47165290 (from abroad: +31647165290)

mail: Belasting@planet.nl 

Facebook

Instagram

Twitter