“Europa smeekt Grieken om in de EURO te blijven” (15-06-2015)

“Europa smeekt Grieken om in de EURO te blijven” COLUMN – DELEN/SHARE

Donderdag kwam het bericht door dat de IMF onderhandelaars plotseling in het vliegtuig zaten voor een enkele reis naar Washington. “….. het schiet niet op met onderhandelen met de Grieken….”

Was het commentaar. Voor mij is dat fantastisch nieuws. Dit toont aan dat onze eerste minister Tsipras en zijn rechterhand Varoufakis vastberaden en standvastig zijn. Ze houden vast aan hun verkiezingsbelofte, ze staan er voor het Griekse volk, ze staan voor democratie en gaan Merkel en haar bende schaakmat zetten. Ze laten Europa trillen op haar grondvesten.

Chicken game

De onderhandelingen schieten inderdaad niet op. De Grieken hebben het zelf vaak over de “Chicken Game”. Dat is een model dat mogelijke uitkomsten geeft als partijen een conflict hebben. Als niemand toegeeft, loopt het voor beiden slecht af. Maar wie als eerste opgeeft, betaalt de hoogste prijs. En is daarmee de kip. Varoufakis hoopt dat Dijsselbloem gaat kakelen. Maar ja, die blijft alleen maar roepen dat de “…. Tijd dringt voor Griekenland….” zonder nadere onderbouwing.

Syriza - Tsipras

Ik begrijp niet goed waarom de onwetenden – vooral de media die de Europese burger voeden met foute informatie - zo boos zijn op de Griekse regering. Om even de feiten op een rijtje te zetten. Griekenland is een democratie. De regering wordt gestemd door de bevolking. Toen de verkiezingen plaatsvonden begin dit jaar is Syriza met Tsipras met ruim 40% van de stemmen de grootste partij van het land geworden.

De belangrijkste argumenten om op hem te stemmen waren: We zijn klaar met het dictatoriale regime van de Trojka. Geen nieuwe bezuinigingen meer, sommige bezuinigingen draaien we terug en we gaan in een minder snel tempo bezuinigen zodat de Griekse bevolking weer adem krijgt. We zijn bereid om aan alle voorwaarden door de Trojka gesteld te voldoen maar niet in het moordend tempo zoals de Trojka dat wil.

U moet het maar zo zien: U stemt op meneer Rutte die u belooft dat de belastingen niet verhoogd worden zodat u voldoende inkomen overhoudt om van te leven. Hij belooft u dat de BTW niet voor de 3e keer verhoogd wordt zodat u meer geld overhoudt om te eten. Hij belooft dat uw pensioen op hetzelfde niveau blijft als voor de verkiezingen. En hij belooft u dat u gewoon op uw 65ste of 67ste met pensioen mag gaan en niet pas op uw 70ste of 75ste. Hij belooft u dat de uw WW uitkering niet nog verder omlaag gaat.

Meneer Rutte is zich ervan bewust dat uw belastingafdrachten de afgelopen jaren al met ruim 350% zijn verhoogd. Dus stel u betaalde 10% belasting zo’n 5 jaar geleden en u betaalt nu ruim 35% belasting. Hij begrijpt erg goed dat u het moeilijk heeft. En daarom bedankt hij u voor uw stem op hem. En hij wil u gaan belonen voor uw stem.

De EU probeert democratische beslissingen erdoorheen te drukken. Wat de Trojka nu vraagt aan de Griekse regering kan gewoon niet. De Trojka, dat zijn voor mij Merkel, Draghi, Dijsselbloem en Juncker. Ze vragen simpelweg dat Tsipras zijn verkiezingsbeloften in de prullenbak gooit, de bevolking voor de gek houdt en de maatregelen gaat volgen zoals de EU dat wil.

En wat moet Tsipras tegen zijn bevolking zeggen? Het spijt me mensen, ik moet jullie weer verraden wat de vorige politieke partijen PASOK en NEA DIMOKRATIA ook de afgelopen jaren hebben gedaan. We verkopen ons land, onze trots en onze ziel aan de EU, aan de Trojka of aan de Chinezen. No way!

Grexit

Ik zal u proberen uit te leggen wat er gaat gebeuren bij een Grexit. De euro is onomkeerbaar. Dat betekent dat er bij de totstandkoming van de gezamenlijke munt, geen rekening is gehouden met een vertrek van een land. Als Griekenland de 7 miljard EURO niet gaat krijgen dan kunnen bepaalde zaken niet betaald worden door de overheid. Gevolg is dat er een bankrun ontstaat in Griekenland. Iedereen gaat zijn EURO’s van de bank halen en de banken hebben feitelijk geen geld meer. Een soortgelijk geval vond plaats met de DSB bank en de ABN/AMRO bank enkele jaren geleden in Nederland. De DSB bank ging failliet. ABN/AMRO werd gered door de overheid en werd een staatsbank.

De Griekse banken gaan dus feitelijk failliet. Ze kunnen namelijk niet het geld betalen aan de geld opnemers, laat staan aan de ING bank, de Deutsche bank en de bank de Paris. Als gevolg hiervan geraken deze banken ook miljarden kwijt en belanden deze banken ook in de problemen. Die moeten vervolgens weer aankloppen bij de hun eigen overheid of bij de Europese centrale bank om geld te lenen, zodat bijvoorbeeld uw spaargeld is veilig gesteld en uw salaris kan worden uitbetaald. Het geld wat de Griekse banken verschuldigd zijn kunnen ze naar fluiten. Immers, de Griekse burger heeft als zijn geld opgenomen en heeft het contant in zijn zak. Dit spelletje noemen we Domino.

Doordat de Griekse banken de Europese banken besmetten met geld dat ze niet terug kunnen betalen ontstaat de 2e Europese bankencrisis en gaat de EURO een vrije val maken in waarde. De hele wereld (USA, China, Japan) wil namelijk op dat moment van zijn EURO ’s af en gaat US dollars kopen of de Chinese Yen. Na dit scenario verdampen er miljarden euro’s. Persoonlijk denk ik zo’n 1000 miljard EURO, maar goed ik ben maar een eenvoudige econoom en roep maar wat. Zelfs hoogleraren, professoren en ministers weten het niet.

Spanje – Italie

De Spanjaarden, Portugezen en Italianen kijken met argusogen naar dit scenario. Vooral Spanje. Want daar gaat zich hetzelfde voordoen als in Griekenland. De radicaal linkse partij van Podemos is daar ook aan de winnende hand en zal binnen afzienbare tijd de Spaanse verkiezingen winnen. Die zullen zien dat de Grieken het best goed redden zonder de EURO, dat de mensen weer adem krijgen, werk hebben en goedkoop gaan exporteren en weer op het oude welvaartsniveau belanden. En dan is het wachten op het volgende land dat de EURO vaarwel gaat zeggen. En dat betekent vrijwel zeker het einde van de EURO. Ik roep niet voor niets al jaren dat het “Griekenland scenario” het begin van het einde van de EURO betekent.

Griekenland na de EURO

Griekenland zal een eigen munt krijgen, de Drachme. Maar wat er direct na de exit gebeurt durft niemand te voorspellen. Komt er een staatsgreep, een burgeroorlog of gaat alles gecontroleerd zoals de overheid het wil gaan doen? Is er dan nog wel een overheid die iets te vertellen heeft? Komt er een humanitaire ramp? Iedereen houdt zijn hart vast voor deze scenario’s. En Europa en de USA zijn niet blij. Verre van dat.

Griekenland heeft nu al 40.000 vluchtelingen binnen uit het Midden Oosten omdat EU/USA daar de problemen niet opgelost krijgen met dictators, IS en moslim terroristen. De deur staat dan wagenwijd open voor Europa dat dit soort figuren frank en vrij via Griekenland Europa binnen lopen. Landsgrenzen worden nu nog bewaakt door een EU force en de Grieken. Maar ja, als jij Griekse grensbewaker bent en je krijgt geen salaris meer omdat er geen Euro meer is dan ga jij ook niet meer naar je werk toch?

Voor de onwetenden: Griekenland heeft een militaire strategische ligging voor het Midden Oosten en is tevens geografisch de poort naar Europa. Daarnaast heeft Griekenland ruim 7000 eilanden, die met alle beste wil van de wereld niet zijn te bewaken. Bent u een gevluchte Irakees en heeft u voet gezet op een niet bewoonde rotsblok in de Middellandse zee (want er zijn veel onbewoonde eilanden) dan heet ik u van harte welkom in Europa. (de EU heeft immers afgesproken dat ik u niet zonder enige vorm van proces of toetsing terug mag sturen naar het land van herkomst).

Tot slot hebben we natuurlijk onze grote vriend Poetin, van oudsher samen met de Serven, de trouwste bondgenoten van de Orthodoxe Grieken, die wacht op onze uittreding om Griekenland strategisch in te lijven en om geld te gaan verdienen aan en met Griekenland. Poetin heeft op dit moment de hele wereld tegen zich, behalve de Chinezen, en wij sluiten ons aan bij de Russen.

Draghi, de voorzitter van de EU, heeft al eens geroepen dat er alles aan zal worden gedaan om de EURO te redden. Uittreding van Griekenland betekent gezichtsverlies en direct falen van overal waar het woord EU in zit, inclusief alle leiders. Maar bent u nou eens eerlijk: als u bovenstaand verhaal leest – alle financiele ellende die komen gaat, hierarchie in Griekenland ofwel misschien wel oorlog binnen de EU, Rusland die geduldig wacht op Griekenland en Obama die nog wittere haren krijgt van het complete falen van de Europese leiders, dan begrijpt u vast wel dat Griekenland met geen mogelijkheid uit de EURO gezet gaat worden. Ik verwacht eerder dat er geld komt van onze EU vrienden of we alsjeblieft in de EURO willen blijven voordat wij het hele Europese continent opblazen met financiele Euro problemen, terroristen en toetreding tot een of andere Russische Unie.

Daarom vindt ik – en dat geef ik hem mee – Tsipras is samen met zijn secondant Varoufakis geniaal. Dit spel heet stratego en vindt zijn oorsprong in het Oude Griekenland.   

Artikel op persoonlijke titel geschreven door Giannis Garlemos

Internet en economie redacteur Griekseagenda

Contactgegevens

Belastingadvieskantoor Brabant

Spaansehoekstraat 6

5035 GK Tilburg

Tel: 06-47165290 (from abroad: +31647165290)

mail: Belasting@planet.nl 

Facebook

Instagram

Twitter