Logo

De ongecensureerde waarheid hoe Nederland geld verdient aan Griekenland. (21/12/2012)

Afgelopen week schreeuwden de Nederlandse media “moord en brand” over het feit dat het verleende uitstel aan Griekenland van 2 jaren voor de Nederlandse staatskas – of de Nederlandse belastingbetaler - ruim 1 miljard Euro kost.

Sommige media blijven structureel en consequent bijdragen aan de negatieve beeldvorming over Griekenland. Zo vermelden enkele toonaangevende mediums er niet bij dat die 1 miljard euro uitgesmeerd wordt over 14 jaren. Immers, Nederland ontvangt 70 miljoen euro rente minder per jaar. En de zin “dat het Nederland geld kost” is absoluut ongepast en misplaatst. Ik zou het eigenlijk zelfs onjuist willen noemen omdat het simpelweg niet zo is. De media maken gebruik van kuddegedrag, maar enige onderbouwing ontbreekt. En om deze redenen ga ik u uitleggen hoe Nederland en de EU op een schandalige manier geld verdienen aan Griekenland.

In 2010 begon de financiële ellende welke de geschiedenisboeken in zal gaan als de Europese financiële crisis. Griekenland had haar zaakjes niet op orde en klopte aan bij de Trojka. Omdat de Trojka maar 1 groot belang heeft – en dat is de waardevastheid en stabiliteit van de euro – schoot men Griekenland te hulp. Griekenland krijgt uit deze “deal” 110 miljard euro. Van dit bedrag wordt 80 miljard euro betaalt door de Euro landen en 30 miljard euro van het IMF. Deze lening wordt in 13 termijnen uitbetaald en de laatste termijn is over 3 maanden in februari 2013. Nederland draagt 4.7 miljard euro bij uit deze lening. (4.700.000.000).

De Nederlandse overheid leent dit geld op de kapitaalmarkt – mensen worden een soort aandeelhouder van de Nederlandse staat – en leent dit dus uit aan Griekenland. Het meest recente bericht dat ik heb kunnen vinden is van 5 november 2012, waaruit blijkt dat Nederland tegen een negatieve rente het geld binnenhaalt. Met andere woorden: Nederland ontvangt bijvoorbeeld 1 miljard euro en betaalt de belegger 1% minder terug. Dit komt omdat Nederland de status heeft van een trouwe terugbetaler en dat er dus weinig risico is dat je het geld niet terug gaat krijgen. Ook Duitsland trouwens leent geld op de kapitaalmarkt tegen een negatieve rente. Uit het meest recente bericht dat ik hierover heb kunnen vinden bespaart de Duitse overheid hier ruim 10 miljard euro per jaar mee.

In 2011 bleek Griekenland nog meer geld nodig te hebben. De details hierover zal ik u besparen maar de Trojka schoot Griekenland weer te hulp. Griekenland kreeg nog eens 130 miljard euro en dit steunpakket gaat de boeken in als het 2e steunpakket. En tegen een lager rentetarief dan het 1e steunpakket van 110 miljard euro. Dit keer loste men het anders op. Er werd een fonds opgericht genaamd EFSF dat nu ESM heet, en tot doel heeft om de euro te stabiliseren. In dit fonds nemen alle Euro landen deelnemer. Dit fonds heeft geen geld in kas maar leent onder de vlag van het EFSF geld op de kapitaalmarkt, net zoals Nederland en Duitsland hierboven ook al doen. Het grote voordeel hiervan is dat het voor een belegger nog betrouwbaarder is om aan dit fonds geld te lenen omdat immers alle Euro landen garant staan voor elkaar en er dus nauwelijks risico wordt gelopen dat het geld niet terug komt. U begrijpt vast wel dat als Nederland en Duitsland als individuele landen al tegen een negatieve rente geld kunnen ophalen, het EFSF fonds dit ook doet. De laatste 3 keer dat het EFSF geld binnenhaalde was inderdaad tegen een negatieve rente. Op 16 oktober,18 septemberen 17 juli 2012. De rente die Griekenland betaalt aan het EFSF is bepaald op 3,5%. Nederland draagt bij in dit steunpakket een bedrag van ruim 13 miljard euro.

Het staat nu vast dat Nederland dus ongeveer 17 miljard euro aan Griekenland heeft uitgeleend. Ook staat vast dat Nederland dit geld zelf heeft geleend tegen een negatieve rente – dus het kost de Nederlandse overheid niets, ze verdient er zelfs geld aan – en heeft dit geld uitgeleend aan Griekenland. De rente die Nederland over haar uitgeleende 4.7 miljard euro ontvangt is in nevelen gehuld. Omdat er echter in het 2e steunpakket expliciet wordt gesproken over een lagere rente van 3.5% ga ik er gemakshalve van uit dat over de 4.7 miljard euro 4% rente wordt betaald door Griekenland aan Nederland.

Een eenvoudige rekensom leert dat Nederland aan de lening van 4.7 miljard euro per jaar 188 miljoen euro rente ontvangt en aan de lening van 13 miljard euro ruim 455 miljoen euro rente ontvangt. Dat Nederland ook nog geld verdient door dit geld op de kapitaalmarkt op te halen met een negatieve rente laat ik maar even buiten beschouwing. Totaal aan rente inkomsten: 643 miljoen euro. Als we verder doorrekenen en Griekenland dit volledige bedrag in 10 jaren terug moet gaan betalen – het jaar 2020 - dan kom ik tot de onthutsende cijfers dat Nederland aan de financiële crisis in Griekenland ruim 6.5 miljard euro verdient aan de Grieken. Hier merk ik bij op dat Griekenland dit bedrag gefaseerd terug betaalt en niet in 1 termijn in het jaar 2020.

Zou het dan niet op zijn plaats zijn geweest dat de Nederlandse media de volgende headlines hadden moeten publiceren bij de aanvang van de crisis. “Griekenland in financiële crisis – Nederland gaat miljoenen verdienen” of “Griekse crisis mooie aanvulling op staatstekort Nederlandse overheid”? Nog mooier zou zijn: “Nederland verdient miljarden aan Grieken”. Wat echter bijzonder onjuist is geformuleerd – en daar begon dit artikel mee – is dat de Nederlandse media schrijven dat het Nederland 1 miljard euro gaat kosten omdat Griekenland langer de tijd krijgt om terug te gaan betalen. Het kost dus geen geld, nee, het levert nu eenmaal minder geld op. Net als dat je als ondernemer een voorraad flatscreen televisies hebt waarvan je denkt dat je ze voor 1000 euro per stuk gaat verkopen, maar omdat de consument nu eenmaal weinig geld te besteden heeft, je televisies maar 900 euro per stuk gaan opleveren.

En dit is de enige waarheid. Zolang Griekenland in de euro wordt gehouden verdient iedereen geld aan Griekenland totdat Griekenland zelf zegt: we stoppen ermee en gaan terug naar de Drachme. Want los van het feit dat niemand weet wanneer Griekenland uit de Euro stapt en wat er gebeurt als Griekenland eruit stapt en staat er 1 ding als een paal boven water: Zolang er crisis is wordt er geld verdiend aan de Grieken. En dat verklaart natuurlijk al een hoop al is het maar om het simpele feit dat Griekenland twee jaar langer uitstel heeft gekregen.

Artikel geschreven op persoonlijke titel door Giannis Garlemos

Internet- en economieredacteur – webmaster www.Griekseagenda.nl

Tagged under griekenland griekseagenda giannis giannis garlemos
Template Design © GJ-R Webdevelopment. All rights reserved.