Dwangsom

Hebt u een aanvraag of bezwaar bij de Belastingdienst ingediend? Dan hoort u binnen de wettelijke termijn een beslissing van de Belastingdienst te ontvangen. Deze wettelijke beslistermijn staat op de ontvangstbevestiging die u van hen hebt gekregen. Is er geen sprake van een wettelijke termijn? Dan hoort u binnen een redelijke termijn een beslissing van ons te ontvangen.

De Belastingdienst kan de beslistermijn verlengen (door opschorten, verdagen of uitstellen). Dat kan bijvoorbeeld als ze meer informatie nodig hebben. Als ze de beslistermijn verlengen, ontvangt u hierover een brief.

Voorbeeld

U maakte bezwaar tegen een aanslag. Dat kunt u doen tot 6 weken na de datum die op de aanslag staat (bezwaartermijn). De Belastingdienst moeten uiterlijk 6 weken na afloop van de bezwaartermijn een beslissing nemen over uw bezwaar. Met andere woorden: als u bezwaar maakt, moet de Belastingdienst binnen 12 weken na dagtekening van de beslissing waartegen u bezwaar maakte, een beslissing nemen.

Ontvangt u binnen de wettelijke termijn geen beslissing? Dan kunt u aanspraak maken op een dwangsom. Maar voordat u de dwangsom krijgt, moet u de Belastingdienst schriftelijk melden dat ze niet binnen de wettelijke termijn hebben beslist. Aan het indienen van zo'n 'ingebrekestelling' is geen termijn verbonden, zolang u deze niet onredelijk laat indient.

Ik kan de ingebrekestelling indienen

  • ik stel de Belastingdienst in gebreke (daarmee zegt ik dat ze te laat zijn met beslissen)
  • ik vraag of ze binnen 2 weken alsnog een beslissing willen nemen
  • ik geeft aan dat ik een dwangsom eis, als ik binnen 14 dagen nog geen beslissing ontvang

Indien u niets meer heeft gehoord van uw bezwaarschrift en denkt in aanmerking te komen voor een dwangsom van de Belastingdienst neem dan contact op met mij via 06-47165290 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Contactgegevens

Belastingadvieskantoor Brabant

Spaansehoekstraat 6

5035 GK Tilburg

Tel: 06-47165290 (from abroad: +31647165290)

mail: Belasting@planet.nl 

Facebook

Instagram

Twitter